Zulke incidenten gebeuren

Mensen maken fouten. Tegelijkertijd mogen fouten niet gebeuren, vooral niet tijdens gevechtshandelingen in een oorlog, want dat kan fatale gevolgen hebben. Israël probeert zijn acties zo goed mogelijk waarborgen. Er zijn verschillende instanties betrokken bij het besluitvormingsproces, die deze afwegingen kritisch bekijken en opnieuw beoordelen. En toch was er een zeer betreurenswaardige aanval op een konvooi van een internationale hulporganisatie genaamd World Central Kitchen, die maaltijden levert aan burgers in de Gazastrook. De wereld schreeuwde het uit, en terecht. Maar ze realiseerde zich niet hoe geschokt de mensen in Israël waren dat de Israel Defence Forces (IDF) zo’n ernstige fout had gemaakt die zeven onschuldige mensen het leven kostte. Het leger heeft onmiddellijk personele consequenties getrokken. Tegelijkertijd realiseert de wereld zich niet dat er een andere kant aan de medaille zit: Israëlische soldaten schoten per ongeluk drie Israëlische gijzelaars dood, en keer op keer worden Israëlische soldaten gedood door het vuur van hun eigen kameraden. Eind 2023 veroorzaakte dit heel wat opschudding in Israël, omdat niet minder dan 30 van de 200 soldaten die toen werden gedood, werden gedood door eigen vuur. Al degenen van wie wordt gezegd dat ze fouten hebben gemaakt, zijn voor het leven getekend door een grote emotionele last. Het geweten van terroristen lijkt anders te functioneren. Hamas en andere terroristische organisaties in de Gazastrook sjoemelen schaamteloos als het gaat om het aantal slachtoffers dat wordt veroorzaakt door hun eigen acties in de Gazastrook, zoals verkeerd afgevuurde raketten. AN