De aap is uit de mouw – eindelijk, zeggen veel Israëli’s

Het radicale sjiitische Ayatollah-regime bedreigt de staat Israël al vele jaren. Keer op keer is gezegd dat de leiders van dit land de Joodse staat van de kaart wil vegen. Op het Palestina-plein in Teheran loopt een ‘klok met de resterende tijd voor Israël’ die de ‘countdown’ aangeeft naar de vernietiging van de staat Israël op een tijdstip dat in september 2015 werd voorspeld door Ayatollah Ali Khamenei. Het is algemeen bekend dat Iran niet alleen raketten en onbemande vliegtuigen ontwikkelt die geladen kunnen worden met explosieven, maar ook streeft naar een nucleaire aanval. Daarnaast zijn er terroristische plannen, maar ook plannen voor een omsingeling van Israël, hetzij door de vestiging van het Iraanse regime in andere landen, zoals in Syrië, of door de ondersteuning van handlangers, zoals de Libanese Hezbollah en de Jemenitische Houthi-rebellen. De wereld kreunt vaak wanneer Israël Iran onophoudelijk een schurkenregime noemt en een harde opstelling eist. Velen beschouwen de Iraanse dreigementen als niets meer dan manipulatieve propaganda. Israël voert al maanden oorlog op verschillende fronten. Maar als je goed kijkt, vecht Israël niet alleen tegen Hamas, Hezbollah en de Houthi-rebellen. Iran zit achter dit alles. Met zijn grote aanval op Israël heeft het Iraanse regime een machtige stap voorwaarts gezet. De aap is eindelijk uit de mouw: Iran heeft zijn ware gezicht laten zien en niemand kan dat ontkennen. Het regime heeft laten zien dat het bereid is om actieve maatregelen te nemen, zelfs als grootmachten zoals de VS daartegen waarschuwen. Iran trekt zich hier niets van aan. Het doel om Israël te vernietigen, voor het eerst aangekondigd door de revolutionaire leider Ayatollah Ruhollah Khomeini bij zijn terugkeer uit ballingschap in Frankrijk in 1979, is de topprioriteit van dit regime, maar niet noodzakelijkerwijs van het Iraanse volk. Met hun grote aanval bewezen de Ayatollahs dat ze een krachtige slag konden slaan. En toch maakte Israël er een mislukking van, want de raketafweersystemen en de Israëlische piloten waren succesvol met de steun van buitenlandse mogendheden. AN