De angst voor een kernoorlog

Veel mensen kijken al jaren naar Israël als ze denken aan de mogelijkheid van een kernoorlog. Israël, dat nooit officieel heeft toegegeven kernwapens te hebben, zou uiteindelijk een preventieve aanval op Iran kunnen uitvoeren om de nucleaire inspanningen van dit land, dat onder controle staat van een radicaalislamitisch regime, te vertragen of te stoppen. Nu hebben de Iraniërs Israël rechtstreeks aangevallen. De wereld maakt zich nog meer zorgen over een mogelijke kernoorlog. Veel westerse staten geven toe dat Israël het onbeperkte recht op zelfverdediging heeft en, in deze situatie, het recht om te reageren. Maar tegelijkertijd voegen ze eraan toe: Men hoopt dat als Israël reageert, het dat verstandig en gepast zal doen. Waarom wordt een dergelijke eis niet gesteld aan het Iraanse regime? Waarom past de wereld een dergelijke norm niet toe op de Libanese Hezbollah en de Jemenitische Houthi’s, die beide door Iran worden gesteund en al maanden op Israël vuren? Waarom kan de Russische president Vladimir Poetin de vertegenwoordiger van de Ayatollah in Moskou ontvangen en wapendeals met dit regime sluiten zonder dat de wereld in opstand komt? Het Chinese regime jubelde over het Iraanse succes; de wereld merkte het nauwelijks, ook al is China, dat een beleid voert dat eindeloze risico’s inhoudt voor het Westen, ook een nucleaire macht. En dan is er nog NAVO-lid Turkije, een land waar de VS kernwapens heeft opgeslagen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft niet alleen de leiding van de terreurorganisatie Hamas ontvangen op de Bosporus, maar uit ook al lange tijd weer tirades tegen Israël, wat na de Iraanse aanval op Israël alle alarmbellen zou moeten doen rinkelen. En toch ligt de focus op Israël en hoe de enige Joodse staat ter wereld, die ook het enige land is dat schaamteloos met vernietiging wordt bedreigd, waarschijnlijk verder zal gaan. Israël liet er van zijn kant geen twijfel over bestaan dat het de aanval niet onbeantwoord kan laten. Tegelijkertijd vertrouwt het land op de groeiende internationale coalitie tegen Iran. AN