Meesterlijke prestatie

De wereld was onder de indruk en de Israëli’s waren trots. Maar de escalatie die door de directe aanval van Iran in gang werd gezet, bracht de situatie op een verontrustend crisisniveau. De Israëli’s vertrouwen op hun leger en meerlaagse luchtverdediging. Daarnaast zorgen de voorschriften van het Civil Defence Command voor een betere bescherming van de burgers. Toch is er geen zekerheid dat de beschermende schilden alles zullen tegenhouden. Ondanks deze zorgen zijn de resultaten indrukwekkend: 99 procent van de drones en raketten die door Iran werden gelanceerd, werden bij nadering geneutraliseerd. Dit is een Israëlische topprestatie op wetenschappelijk, technologisch en militair gebied. Deze grote operatie gaf Israël de bevestiging dat de relatief nieuwe versies 2 en 3 van het Arrow-verdedigingssysteemuitstekend werk leveren en dat de verdere ontwikkeling van het Iron Dome raketafweersysteem, dat als mobiele eenheid op schepen is geïnstalleerd en aanvallen van de Jemenitische Houthi’s in het gebied rond Eilat afsloeg, ook uitstekend werkt. Een andere briljante prestatie is de gecoördineerde samenwerking tussen de Israëlische, Amerikaanse, Britse en Jordaanse strijdkrachten zonder incidenten. Bovendien moest Israël de vluchten coördineren van piloten die missies vlogen waarvoor ze hooguit getraind hadden, maar nog nooit in een echte situatie hadden gevlogen, met de raketafweersystemen. Piloten moesten daarom drones op gevaarlijk lage hoogte ontwijken, terwijl Iraanse grond-grondraketten en, in sommige gevallen, verdedigingsraketten al boven hen vlogen. Het feit dat in de nacht van de Iraanse aanval alleen de doelen in de lucht werden geneutraliseerd, is een opmerkelijke prestatie. Toch merken velen op dat een uitstekende verdediging nog niet het afschrikwekkende Israëlische imago, dat sinds 7 oktober ongetwijfeld heeft geleden, niet herstelt. AN