Steeds meer nieuwe bevindingen over 7 oktober

Het lijdt al lang geen twijfel meer dat de leiding van Hamas haar aanvalsplan al jaren aan het verfijnen was. In Israël bestaat echter nog steeds onenigheid over de reden waarom Hamas in oktober 2023 de aanval uitvoerde. Velen geloven dat deze terroristische organisatie, net als vele anderen in de Arabische wereld, Israël als verzwakt zag en geloofde dat het een goed moment was om toe te slaan. De meningen verschillen echter over bredere vragen. Was Israël verzwakt door de justitiële hervorming of door de protesten? Men mag echter nooit uit het oog verliezen dat de radicale islamieten uit zijn op de vernietiging van de Joodse staat; het kan hen niet schelen hoe Israël er voor staat. Veel is volgens plan verlopen voor Hamas, maar veel ook niet. De Hamas-strijders lijken teleurgesteld te zijn geweest dat ze op veel van de plaatsen waar ze aanvielen geen Israëlische soldaten tegenkwamen, maar ‘slechts’ burgers. Het vermoorden van soldaten zou voor hen symbolischer zijn geweest in de strijd tegen de ‘zionistische entiteit’. Bovendien ging de hoop van Hamas dat andere organisaties en de Palestijnse bevolking van de Westelijke Jordaanoever op grote schaal zouden meedoen aan de samenzweringen niet in vervulling. Toch kan vanuit Israëlisch perspectief niet worden gezegd dat het rustig is op deze fronten, hoewel de situatie veel erger zou kunnen zijn. De eerste publicaties richten zich nu op deze aspecten. Andere aspecten komen ook aan bod. Wat er op 7 oktober in het grensgebied van Gaza gebeurde, was duidelijk slechts fase 1 van het Hamasplan. Het is al langer bekend dat de handlangers op die dag al probeerden steden als Ashkelon en Be’er Sheva te bereiken om ook daar te moorden. Het is nu inmiddels bekend dat één van de andere geplande fases moordpartijen waren in Tel Aviv, uitgevoerd door Hamas, en ook moordpartijen in het noorden, waarbij Hezbollah een rol zou hebben gespeeld. AN